15.11, Antwerpen – Andere Joodse stemmen: een debat over Israël-Palestina, geschiedenis en herinnering, met Eitan Bronstein en Eleonore Merza

15.11.2015 11:00 – Elcker Ik Breughelstraat 31 Antwerpen

Een Andere Joodse Stem nodigt u vriendelijk uit op een debat over “Israël-Palestina, geschiedenis en herinnering” met Eleonore Merza en Eitan Bronstein, van het initiatief de-Colonizer; Eitan is tevens stichter van de Israëlische organisatie Zochrot (“We remember”).

Met de creatie van de staat Israël werden de Palestijnen die hun huizen moesten verlaten niet enkel verbannen naar vluchtenlingen kampen, maar ze werden ook gemarginaliseerd in de geschiedenis.

De vreselijke tol van de Nakba, zoals de Palestijnen deze catastrofe noemen, werd door Israëli’s, Joodse en internationale intellectuelen en politici gedurende decennia vermeden.

Maar vandaag wordt hun verhaal verteld door een nieuwe generatie van Joodse en Israëlische historici.

Met nieuwe en inclusieve visies op Israël-Palestina, gebaseerd op een kritische lezing van de Joodse en Palestijnse geschiedenis, pakken Eitan Bronstein en Eleonore Merza het conflict aan bij zijn kern.

Als Joden kunnen we de geschiedenis van de Palestijnen inschatten, begrijpen, respecteren en waarderen; dit betekent echter niet dat we de anders-tragische geschiedenis van het Joodse volk ontkennen. Om vooruit te komen, moeten we het systemisch geweld van een bezetting en de onteigening in Israël- Palestina erkennen , zowel vandaag als in het verleden. Enkel op deze wijze kunnen we een bijdrage leveren om deze cirkel van geweld te doorbreken.

Het debat zal worden gevoerd in het Engels. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

http://www.facebook.com/events/892947970774560/