Herdenking van de Kristallnacht in Antwerpen

Op 9 november herdenken wij, Een Andere Joodse Stem, Tafel van Vrede en Elcker-Ik Centrum de Kristallnacht en vestigen de aandacht op het hedendaagse antisemitisme en islamofobie.


Sprekers:
Rachida Aziz, schrijfster, denkster and vroegere modeontwerpster
Omar Nahas, Tafel van Vrede
Dr. Anya Topolsky, Een Andere Joodse Stem

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd in heel Nazi-Duitsland een indrukwekkende pogrom georganiseerd tegen de Joodse bevolking. Meer dan duizend synagogen werden in brand gestoken; huizen, ziekenhuizen, scholen, begraafplaatsen en winkels werden vernietigd en leeggeplunderd; honderden Joden werden vermoord of gedwongen tot zelfmoord, en meer dan 30.000 Joden werden gearresteerd en in concentratiekampen gestoken. De Kristallnacht – die haar naam te danken heeft aan de glasscherven die overal achterbleven na de immense golf van destructie – volgde kort op de massale deportatie van Oost-Europese Joden uit Nazi-Duitsland, op 28 oktober 1938, waarbij meer dan 12.000 Oost-Europese Joden in één nacht tijd werden opgepakt en zonder pardon het land uitgezet.

Kristallnacht staat symbool voor het tragische lot dat de Joode bevolking te wachten stond, waarbij de gevaarlijke cocktail van discriminatieve en racistische wetten, gebrek aan solidariteit en kennis van de Ander, populistische wij-zij denken en opgehitste massa’s hebben mogen zegevieren.

Kristallnacht is echter meer dan een herdenking, het is ook een waarschuwing voor de toekomst. In deze wereld waarin hedendaags antisemitisme de kop opduikt en islamofobie aan een gevaarlijke opmars bezig is, waar de vluchtelingencrisis tot verhitte debatten leidt en mensen tot haatdiscours kan aanzetten, een wereld waarin solidariteit zoek geraakt door de angst voor de ander en waarin populistische stemmen terrein winnen, is de herdenking van Kristallnacht actueler dan ooit…