De Bedoeïenen van Jahalin : Onteigeningen en weerstand in de Westelijke Jordaanoever

De Bedoeïenen van Jahalin : Onteigeningen en weerstand in de Westelijke Jordaanoever

Geïntroduceerd en gemodereerd door Brigitte Herremans

Wanneer? Zaterdag 10 december 2016, 18u-20u

Waar? Zaal Arenberg, Gemeenschapscentrum Pianofabriek , Fortstraat 35, 1060 Brussel

Op initiatief van de VN (in 1950) werd 10 december wereldwijd uitgeroepen tot de Dag van de Mensenrechten: een dag waarop alle lidstaten en organisaties worden uitgenodigd om de rechten van de mens in de kijker te zetten. Dit jaar willen we vanuit Een Andere Joodse Stem van de gelegenheid gebruik maken om te sensibiliseren over de schendingen van mensenrechten die schering en inslag zijn in de Bezette Gebieden. Het niet-naleven van mensenrechten is een wereldbreed fenomeen, dat ons sterkt om vanuit een humanistische grondslag op te komen voor de rechten van specifieke individuen en groepen, waaronder de rechten van de Palestijnen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze actie “De Bedoeïenen van Jahalin: Onteigeningen en weerstand in de Westelijke Jordaanoever”. We ontvangen vertegenwoordigers van de Jahalin-stam, een stam die in 1949 uit de Negev-woestijn verdreven is na toenemende druk van Israël en zich vervolgens gevestigd heeft ten Oosten van Jeruzalem in de Westelijke Jordaanoever. Heden ten dage wordt de stam opnieuw geconfronteerd met het risico op uitzetting, omdat Israël zijn verblijfplaats ziet als een strategische ligging tussen Jeruzalem en een aantal Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.

We vertonen een korte film over de geschiedenis van de Jahalin, gevolgd door getuigenissen door hun vertegenwoordigers over de dagdagelijkse realiteit en de strijd waarin ze verwikkeld zitten.