Palestinian Lives Matter: Discussie met Sarit Michaeli, B’Tselem

 

Zaterdag, 12 Oktober 2019, 15u30 (Deuren: 15u00)

Spiegelzaal, De Markten Gemeenschapscentrum

Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

 

Een Andere Joodse Stem nodigt u graag uit voor een publieke lezing van Sarit Michaeli, die de internationale belangen behartigt van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. B’Tselem werd in 1989 opgericht met als doel om Israëlische schendingen van mensenrechten in de bezette Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en in de Gazastrook te documenteren.

Sarit Michaeli zal een lezing geven over de systematische wijze waarop het Israëlische leger haar internationaalrechtelijke verplichtingen ontloopt. Het leger verantwoordt zich namelijk niet voor het doden en verwonden van Palestijnen. Alleen al in 2018 heeft het Israëlische leger 290 Palestijnen gedood, waarvan 55 minderjarigen, de meeste in de Gazastrook. Al deze incidenten zijn het directe gevolg van het niets en niemand ontzienende beleid waarbij gericht met scherp wordt geschoten. Dit beleid draagt zowel de goedkeuring van de regering als van de legertop, en wordt bovendien afgedekt door het juridische systeem. Op enkele gebeurtenissen na die officieel erkend werden, wordt niemand voor deze voorvallen aansprakelijk gesteld. Binnen het systeem van militaire rechtstoepassing gaat iedereen vrijuit.

Sarit Michaeli maakt sinds oktober 2004 deel uit van de staf van B’Tselem en heeft twaalf jaar gewerkt als woordvoerder van de organisatie. Naast haar werk in de diplomatieke wereld en met internationale middenveldorganisaties, documenteert ze ook demonstraties die plaatsvinden op de Westelijke Jordaanoever, waarbij haar speciale aandacht uitgaat naar het misbruik dat veiligheidstroepen maken van ‘crowd control’ wapens. Zij is de opsteller van het rapport dat B’Tselem hierover heeft uitgebracht.

 

Praktisch:

Na de lezing volgt een open discussie met het publiek. Voertaal zal Engels zijn.

Deuren openen om 15u, de lezing zal stipt om 15u30 starten. We zullen de event afsluiten met een drink om het Joodse nieuwjaar in te luiden en om te klinken op een jaar van vrijheid, waardigheid en gerechtigdheid.

Plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan via mail: infoeajs@gmail.com

De event is gratis, we appreciëren een kleine vrije bijdrage om de kosten van de organisatie te dekken (suggestie: 5 EUR).