‘Deal of the century’ of routekaart naar de apartheid? Een publiek debat over het Trump plan, georganiseerd door “Een Andere Joodse Stem”

Vrijdag, 14 februari 2020, 20u00

Elcker Ik Centrum, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

Op 28 januari presenteerde de Amerikaanse president Trump een plan dat volgens hem het Israëlisch-Palestijnse conflict kan oplossen. Het onvermogen van het plan om dit doel te bereiken bleek al bij de presentatie, waarbij alleen de Israëlische premier Netanyahu aanwezig was. De president van de Palestijnse Nationale Autoriteit, Mahmoud Abbas, weigert het plan te aanvaarden, omdat het geen rekening lijkt te houden met de Palestijnse zorgen of belangen. Critici hekelen het plan omdat apartheid en het opheffen van de rechten van de Palestijnse vluchtelingen hiermee genormaliseerd worden. Israëlische politici lieten weten dat het plan hun langverwachte aspiraties om delen van de Westelijke Jordaanoever officieel te annexeren ondersteunt, intenties die ook door Benny Gantz, Netanyahu’s belangrijkste uitdager bij de komende Israëlische verkiezingen op 2 maart, gedeeltelijk worden gesteund. De Belgische en Europese leiders hebben een ambivalent standpunt ingenomen en voorkomen op deze manier dat ze een uitdaging vormen voor de Amerikaanse hegemonie of voor de voortdurende schending van de Palestijnse mensenrechten door Israël.

Om het plan van Trump en het Israëlische beleid te keren, nodigt Een Andere Joodse Stem twee prominente Palestijnse activisten uit om hun mening te geven over het plan, evenals over de huidige impasse waarin de Palestijnen verkeren en de mogelijkheden om verder te komen.

We verwelkomen:

Inès Abdel Razek, advocacy director voor het Palestine Institute of Public Diplomacy, een Palestijnse advocacy NGO gevestigd in Ramallah.

Mahmoud AbuRahma, die 18 jaar lang het internationale pleitbezorgers- en procesvoeringsprogramma in het Al Mezan Centre for Human Rights in Gaza beheerde, en nu werkt aan antiracisme in Europa.

Zij krijgen gezelschap van Dr. Itamar Shachar, lid van Een Andere Joodse Stem. Hij werkte in de Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha – Legal Center for the Freedom of Movement, en is momenteel een FWO-postdoctoraal fellow aan de vakgroep Sociologie aan Gent Universiteit.

De discussie vindt plaats in het Engels, maar we verwelkomen de deelname van het publiek ook in het Nederlands, Arabisch of Hebreeuws.

U bent welkom op vrijdag 14 februari 2020 om 20:00 uur in het Elcker Ik Centrum, Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen. Vrije toegang.

Foto: Haaretz, 2 februari 2020